Politika privatnosti

Politika privatnosti

1. UVODNE ODREDBE
 
1.1. Ovom Politikom privatnosti se reguliše koji podaci o ličnosti posetioca vebsajta www.BCGROUP-ONLINE.COM prikupljaju, obrađuju, koliko dugo se čuvaju, pouke o pravima lica čiji se podaci obrađuju, kao i procedure u slučaju incidenata, a sve kako je dalje u tekstu definisano.
1.2. Ova politika privatnosti se ne odnosi na delatnost Rukovaoca, već isljučivo na Posetioce vebsajta iz člana 2.1. tačka 3.
1.3. Autor sadržaja na vebsajtu www.BCGROUP-ONLINE.COM se obavezuje da će čuvati privatnost svih posetilaca, da će prikupljati samo podatke neophodne za ispunjavanje svrhe poslovanja privrednog društva, a sve u skladu sa dobrim poslovnim običajima, ovom politikom privatnosti i Zakonom, a koji se pojavljuje u svojstvu rukovaoca podacima.
1.4. Pre korišćenja i čitanja sadržaja vebsajta posetilac izjavljuje da je pročitao, razumeo i prihvatio ovu Politiku privatnosti koja se nalazi na internet adresi www.BCGROUP-ONLINE.COM /politika-privatnosti, kao i da se saglasio sa prikupljanjem, obradom i dužinom čuvanja podataka, kako je Politikom privatnosti propisano.
1.5. Autor sadržaja na vebsajtu je privredno društvo BC GROUP DOO iz Beograda.
1.6. Politika privatnosti je sačinjena u skladu sa pravilima Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije, a na sve što nije regulisano ovom Politikom privatnosti, primenjivaće se pravila ovog dokumenta, pri čemu u slučaju različitih rešenja, odredbe pomenutog Zakona imaju prednost.
 
2. ZNAČENJE POJMOVA
 
2.1. Termini koji su korišćeni u ovojPolitici privatnosti imaju sledeća značenja:
 
• RUKOVALAC – BC GROUP doo Beograd
• VEBSAJT – Internet prezentacija WWW.BCGROUP-ONLINE.COM
• POSETILAC – lice koje poseti vebsajt, za potrebe informisanja, pregleda i naručivanja robe, kao i uvida u kontakt podatke privrednog društva
• ZAKON – Zakon o zaštiti podataka o ličnosti Republike Srbije (Službeni glasnik RS broj 87 od 13. novembra 2018);
• GDPR – Opšta uredba o zaštiti podataka Evropske Unije (2016/679);
• PRISTANAK je svako izražavanje volje Posetioca kojom se dobrovoljno i jasno daje pristanak za obradu podataka o ličnosti koji se na njega odnose;
• PODATAK O LIČNOSTI je svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili se može odrediti, bilo direktno ili indirektno, na osnovu neke oznake identiteta, kao što su ime, prezime, JMBG, podatak o lokaciji, odnosno nekog obeležja fizičkog, fiziološkog, genetskog, mentalnog, ekonomskog, kulturnog i društvenog identiteta nekog lica;
• OBRADA PODATAKA O LIČNOSTI je svaka radnja ili skup radnji koje se vrše nad podacima o ličnosti Posetioca, koji se baziraju na prikupljaju, sortiranju, deponovanju, obelodanjivanju, prenosom, umnožavanjem, brisanjem, promenama, kao I širenjem na drugi način
• OBRAĐIVAČ je fizičko ili pravno lice, angažovano od strane Rukovaoca da obrađuje podatke o ličnostiPosetiocau njegovo ime i za njegov račun;
• TREĆE LICE je fizičko ili pravno lice, odnosno organ vlasti, koje nije Posetilac, Rukovalac niti i Obrađivač;
 
• NADLEŽNI ORGANI su organi vlasti koji su nadležni za sprečavanje, istragu i otkrivanje krivičnih dela, kao i gonjenje učinilaca krivičnih dela ili izvršenje krivičnih sankcija, uključujući i zaštitu i javne i nacionalne bezbednosti, kao i pravno lice koje je za nabrojane poslove ovlašćeno zakonom;
• POVERENIK ili NADZORNI ORGAN je nezavisan i samostalni organ vlasti imenovan po osnovu Zakona, koji je nadležan za nadzor nad sprovođenjem propisa o zaštiti podataka o ličnosti.
 
3. KO JE RUKOVALAC PODACIMA O LIČNOSTI?
 
3.1. Rukovalac podacima je BC GROUP DOO iz Beograda,Durmitorska 3
3.2. Rukovalac iz člana 3.1. odgovara za podatke o ličnosti prikupljene od Posetilaca, na način i u obimu kako je Politikom privatnostii Zakonom propisano.
3.3. Rukovalac preduzima potrebne tehničke, organizacione i kadrovske mere kako bi obezbedio da se obrada vrši u skladu sa Zakonom i kako bi bio u mogućnosti to da predoči Posetioca, uzimajući u obzir prirodu, obim, okolnosti i svrhu obrade, kao i verovatnoću nastupanja rizika i nivo rizika za prava i slobode Posetilaca.
 
4. PODACI POSETIOCA KOJI SE PRIKUPLJAJU I OBRAĐUJU
 
4.1. Rukovalac prikuplja i obrađuje sledeće podatke Posetilaca: imena I prezimena,adresu stanovanja,broj mobilnog ili fiksnog telefona,e mail adresu
4.4. Rukovalac ne vrši obradu posebnih kategorija podataka o ličnosti koji se tiču rasnog ili etničkog porekla, političkog mišljenja, filozofskog uverenja, kao i obradu genetskih podataka, biometrijskih podataka u cilju jedinstvene identifikacije lica, podataka o seksualnom životu ili seksualnoj orijentaciji fizičkog lica.
 
5. SVRHA I OSNOV OBRADE
 
5.1. Podatke iz člana 4, Rukovalac obrađuje:
• na osnovu potrebe za ostvarivanjem legitimnih interesa Posetilaca ili Rukovaoca, u smislu člana 12, stava 1, tačke 6 Zakona;
• po drugim Zakonom predviđenim uslovima prema kojima je Rukovalac obavezan da prikuplja, skladišti i obrađuje podatke Posetilaca.
 
5.2. Obradu podataka iz člana 4 Rukovalac vrši u sledeće svrhe:
• Ispunjavanja legitimnih interesa Posetioca, koji su svojim dolaskom na vebsjat i odabirom stranica za čitanje i informisanje, pokazali interes i potrebu za informacijama koje se nude na vebsajtu;
• U druge svrhe za koje je dat pristanak Posetilaca, osim ukoliko je pristanak povučen u skladu sa Zakonom i ovom Politikom privatnosti;
• U druge svrhe u skladu sa Zakonom.
 
 
 
 
5.3. Rukovalac je dužan da stalnom primenom odgovarajućih tehničkih, organizacionih i kadrovskih mera obezbedi da se uvek obrađuju samo oni podaci o ličnosti koji su neophodni za ostvarivanje svake pojedinačne svrhe obrade, što se primenjuje u odnosu na broj prikupljenih podataka, obim njihove obrade, rok njihovog pohranjivanja i njihovu dostupnost.
 
6. PRISTANAK
 
6.1. Ukoliko se pojavi potreba za obradom podataka čiji je osnov Pristanak, isti će biti dat od strane Posetilaca u zasebnoj formi, sa jasnim i istaknutim naslovom „Pristanak“, a sadržina istog će biti opisana informisano, transparentno, razumljivo, dostupno, upotrebom jasnih i jednostavnih reči na način propisan Zakonom.
6.2. Posetilac ima pravo da opozove pristanak u svakom trenutku, s tim što predmetno povlačenje ne utiče na dopuštenost prethodne obrade.
 
7. PRAVA POSETIOCA PO OSNOVU ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI
 
7.1. Pravo da budu informisani i pravo na pristup informacijama tako što će Posetioca na sažet, transparentan, razumljiv i lako dostupan način, korišćenjem jasnih i jednostavnih reči, na svoj zahtev biti informisan o Rukovaocu, svrsi obrade, osnovu obrade, postojanju legitimnog interesa, trećim licma kojima se omogućava pristup podacima, eventualnim izvozom podataka u treću zemlju, roku čuvanja podataka, postojanju prava na pristup, ispravku, brisanje, ograničenje obrade, pravu na prenosivost, pravu na prigovor i pravu na pritužbu. Na ovaj zahtev Rukovalac mora odgovoriti u roku od 30 dana, odnosno u roku od 90 dana u skladu sa zakonom ukoliko postoje razlozi za produženje.
 
7.2. Pravo na ispravku, ukoliko podaci koje ima Rukovalac nisu tačni.
 
7.3. Pravo na brisanje u slučaju da su ispunjeni zakonski uslovi u pogledu prestanka neophodnosti posedovanja podataka za ispunjenje svrhe, opoziva pristanka, podnošenja prigovora na obradu, brisanje nalaže zakon ili ukoliko je obrada bila nezakonita
 
7.4. Pravo na ograničavanje obrade – kao i u slučaju brisanja, Posetioci mogu tražiti ograničenje obrade.
 
7.5. Pravo na prenosivost podataka drugom Rukovaocu ukoliko je obrada vršena na osnovu pristanka ili ugovora
 
7.6. Pravo na prigovor Rukovaocu, u skladu sa zakonom, kada Rukovala mora obustaviti obradu osim ako postoje zakonski razlozi za obradu koji pretežu nad interesima, pravima ili slobodama tog Posetioca ili su u vezi sa podnošenjem, ostvarivanjem ili odbranom pravnih zahteva.
 
 
 
 
8. BEZBEDNOST PODATAKA
 
8.1. Prilikom procene potrebnog nivoa uspostavljene bezbednosti podataka o ličnosti Rukovalac uzima u obzir i prati nivo tehnoloških dostignuća kao i troškove njihove primene, zatim prirodu, obim, okolnosti i svrhu obrade podataka i na osnovu tih parametara procenjuje verovatnoću nastupanja rizika, odnosno potencijalnog nivoa rizika za prava i slobode Posetioca.
8.2. U odnosu na okolnosti iz člana 11.1. Rukovalac sprovodi odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske mere kako bi dostigla potreban nivo organizacione u odnosu na rizik.
 
9. POSTUPAK U SLUČAJU UGROŽENOSTI ZAŠTITE PODATAKA
 
9.1. Ukoliko dođe do ugroženosti podataka iz člana 4, bezbednosti iz člana 9, Rukovalac će preduzeti neophodne mere koje mu nalaže zakon u smislu obaveštavanja Poverenika i Posetioca ako je primenljivo, kao i zaštite.
9.2. U slučaju povrede podataka Rukovalac je dužan da o povredi prava na zaštitu podataka o ličnosti koja može da proizvede rizik po prava Posetioca obavesti Poverenika odmah ili najkasnije roku od 72 časa od saznanja za povredu. U slučaju nepostupanja u predmetnom roku Rukovalac će obrazložiti razloge za kašnjenje.
9.3. Obaveštenje Rukovaoca Povereniku i Posetiocu moraju sadržati najmanje opis povrede, vrste I broj podataka koji su ogroženi kao i približan broj Posetioca čiji su podaci izloženi, ime i kontakt lica od koga se mogu dobiti informacija, opis mogućih posledica i preduzetih bezbednosnih.
9.4. Rukovalac nije dužan da pruži obaveštenja iz člana 9.3. ukoliko je već preduzeo mere zaštite, ako bi obaveštavanje predstavljalo nesrazmerno veliki trošak vremena i novca ali ako je obaveštenje izvršio putem drugih sredstava informisanja uključujući I vebsajt.
 
10. POVERENIK / NADZORNI ORGAN
 
10.1. Nadzorni organ za zaštitu podataka o ličnosti u Republici Srbiji je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije. Organu se možete obratiti na adresi Bulevar kralja Aleksandra 15, 11000 Beograd, Republika Srbija, mejlom na office@poverenik.rs ili telefonom na +381 11 3408 900.
10.2. Rukovalac sarađuje sa Poverenikom u vršenju njegovih ovlašćenja, u skladu sa obavezama propisanim Zakonom.
 
11. KONTAKT PODACI RUKOVAOCA
 
11.1. U slučaju potrebe za tumačenjem odredbi Politike privatnosti, ostvarivanja prava Posetioci iz člana 4, kao i drugih Zakonom predviđenih pitanja, Posetioci se mogu obratiti Rukovaocu na imejl adresu www.bcgroup-online.com
 
12. ZAVRŠNE ODREDBE
 
12.1.  Sve promene Politike privatnosti biće javno dostupne na za to predviđenom mestu na veb prezentaciji Rukovaoca, i to adresi www.BCGROUP-ONLINE.COM /politika-privatnosti
 
13. PRAVO KOJE SE PRIMENJUJE I SUDSKA NADLEŽNOST
 
13.1. Materijalno pravo koje se primenjuje na obradu podataka o ličnosti Posetioca, a u vezi obrade od strane Rukovaoca je pravo Republike Srbije, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti kao i GDPR gde je primenljivo.
13.2. Za upravne i sudske postupke, mesno su nadležni organi i nadležni sudovi Republike Srbije u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom te države.
BGL samoreklama
BGR najnize cene
1.
2.
3.
Uporedi proizvode Ukloni sve proizvode